Okončavanjem XVII internacionalnog rukometnog turnira, pod nazivom Lokomotiva cup, koji je održan u Brčkom, uspješno je apsolvirana jedna od najljepših sportskih priča u regionu. Svoje zadovoljstvo, u razgovoru za Sportal, izrazila je i Zvjezdana Nedić, generalni sekretar Lokomotiva cupa.

Rukometni klub Lokomotiva i ove godine, bio je domaćin renomiranog rukometnog turnira koji je predstavljao pravu poslasticu ljubiteljima rukometa u Brčkom. Sa aspekta organizacije, Lokomotiva cup ponovo je opravdao očekivanja i zacementirao svoje mjesto među važnijim događajima na rukometnoj mapi dešavanja u Evropi.

Mnogo smo zadovoljni održanim turnirom. Što se organizacije tiče, nismo imali nikakvih problema. Od prvog do poslednjeg dana, sve je bilo na najvišem nivou. Mnogobrojni ljubitelji rukometa, mislim da su mogli uživati u rukometnim predstavama koje su se odvijale u dvije brčanske dvorane. Salama Ekonomske i Tehničke škole.

Izjavila je Zvjezdana Nedić.

I ove godine, svoje učešće na turniru uzeli su jedni od najboljih klubova iz zemlje i regiona. Rukometni klub Lokomotiva, ponovo se pokazao kao vrhunski domaćin tokom XVII po redu, Lokomotiva cupa.

Mnogo nam je drago što su klubovi poput Veszprema, Celja, Krke,Zagreba svojim učešćem dodatno potvrdili kvalitetu ovog cupa. Pri odlasku, mnogobrojni timovi potvrdili su svoje učešće i naredne sezone. Prošlogodišnjim pobjednicima, obezbijedilo smo besplatan smještaj u našem gradu tokom trajanja turnira, dodala je Nedićeva.

Prema riječima Zvjezdane Nedić, njegovanje turnira budući je zadatak za sve u klubu. Lokomotiva cup, napominje, predstavlja važnu manifestaciju za cjelokupnu zajednicu.

Lokomotiva cup je manifestacija od značaja za rukomet Bosne i Hercegovine. Jedna je od najljepših rukometnih, ako ne i sportskih priča u čitavom regionu. Unazad 17 godine, kroz Brčko, u sklopu turnira prodefilovalo je barem 30 rukometaša koji će u januaru igrati Evropsko prvenstvo u rukometu.

Lokomotiva cup, pored takmičarskog karaktera, dugi niz godina obiluje i kvalitetnim druženjem svih takmičara van parketa. Naravno, to je jedan i od osnovnih zadataka ovakve manifestacije.

Cilj ove manifestacije, između ostalog i jeste da se sklapaju zdrava prijateljstva. Spajanje različitih nacija, uzrasta i kultura daje posebnu ljepotu ovom događaju. Ujedno, pomaže i našim sportistima da kroz rukomet proputuju Evropu i upoznaju se sa svim ljepotama koje pruža ovaj sport. Godinama, na ovom turniru učestvuju ekipe iz Skandinavije, Francuske, Makedonije, Mađarske, Grčke što dovoljno govori o kakvom događaju je riječ.

Objašnjava Zvjezdana Nedić.

-Evropske igre mladih

Zvjezdana Nedić, iskoristila je priliku da najavi predstojeću aktivnosti. Naime, riječ je o veoma ozbiljnom sportkom događaju, na kojem će učestvovati i klub iz Brčkog. U organizaciji Čehovskih Medvjeda, u Moskvi će biti održane Evropske igre mladih. Rukometni klub Lokomotiva, 16. februara putuje za Moskvu gdje će učestvovati na prestižnoj sportskoj manifestaciji.

-Ostvareni rezultati na Lokomotiva cupu:

Rukometni klub Lokomotiva, najveći uspjeh ostvario je u kategoriji 2002. godište. Porazom u finalu od ekipe Maksimira, Lokosi su zauzeli prestižnu drugu poziciju za najstarije selekcije na turniru.

Selekcija 2002. godište i mlađi:

1. Maksimir – Zagreb
2. Lokomotiva – Brčko
3. Krka – Novo Mesto

Najbolji igrač: Roko Purić – Maksimir
Najbolji golman: Žan Rauh – Krka
Najbolji strijelac: Luka Đorđević – Lokomotiva

Selekcija 2004. godište i mlađi:

1. Sloboda – Tuzla
2. Celje PL – Celje
3. Izviđač – Ljubuški

Najbolji igrač: Muharem Milkunić – Sloboda
Najbolji golman: Mesarec Ian – Celje PL
Najbolji strijelac : Eldin Voloder – Lokomotiva

Selekcija: 2006 godište i mlađi

1. PPD Zagreb – Zagreb
2. Celje PL – Celje
3. Krka – Novo Mesto

Najbolji golman: Drnovšek – Krka
Najbolji igrač: Marguč Mai – Celje PL
Najbolji strijelac: Dedic Ivan – Izviđač

Selekcija: 2008. godište i mlađi

1. Maksimir – Zagreb
2. PPD Zagreb – Zagreb
3. Krka – Novo Mesto

Najbolji igrač: Čulo Josip – Maksimir
Najbolji strijelac: Čulo Josip – Maksimir
Najbolji golman: Ševerdija Ante – PPD Zagreb

sportal.ba